مندرج در ژورنال شماره ۷۸۸ (لینک به فایل پی دی اف نشریه ژورنال برای پیاده کردن روی تلفن همراه)
در اعتراضات گسترده اخیر در بنگلادش که از ۲۰ روز پیش آغاز گشته و دانشجویان آغازگر آن بودند، تا کنون بیش از ۱۱۰ تن از تظاهرکنندگان به دست نیروهای پلیس و امنیتی و گلههای شبهنظامی شاخه جوانان حزب حاکم کشته شدهاند.
اعتراضات اخیر در بنگلادش این بار حول خواست لغو سهمیهبندی جدید برای استخدام در مشاغل دولتی شکل گرفت. بنا بر قوانین بنگلادش استخدام در مشاغل دولتی نه بر اساس شایستگی بلکه بر اساس سهمیهبندی صورت میپذیرد. اعتراض تظاهرکنندگان به تخصیص ۳۰ درصد از مشاغل دولتی به “فرزندان قربانیان جنگ آزادیبخش بنگلادش” است. اما این تنها ظاهر ماجرا است.
در آمد سرانه در بنگلادش که فایننشال تایمز آن را معجزه اقتصادی مینامد، بالغ بر ۲۸۰۰ دلار در سال معادل با ۲۵۰۰۰ داکا (واحد پول بنگلادش) در ماه است. اما در آمد بخش اعظم خانوادههای بنگلادشی بین ۲۰۰۰۰ تا ۲۵۰۰۰ داکا در ماه است. فقیرترین ۵ درصد جمعیت بنگلادش تنها ۰,۳۷ درصد از درآمد سرانه را به خود اختصاص میدهد درحالیکه پولدارترین ۵ درصد جمعیت ۳۰,۰۴ درصد از این در آمد را به جیب میزند. در کنار این در ۱۲ سال گذشته درآمد واقعی ۹۰ درصد از مردم کاهشیافته و یا در بهترین حالت ثابت مانده است.
این بهشت سرمایه که برندهای بزرگ نساجی و پوشاک جهان به یُمن کار ارزان کارگران در بنگلادش میلیاردها دلار سود میاندوزند جهنم کودکان هم است. بیش از ۳۰ درصد از کودکان بنگلادش مجبور به زندگی در خیابانها هستند. قریب به ۷۲ درصد از کودکان قادر به نوشتن و خواندن نیستند. ۹۰ درصد از کودکان خیابان مورد تعرض عابرین و نیمی از کودکان در محیط کار مورد تعرض کارفرما قرار میگیرند. ۱۱,۳ درصد از کودکان در بنگلادش مجبور به کار در مشاغل سخت و خطرناک هستند. ۵۵ درصد از کل کودکان در بنگلادش و ۹۰ درصد کودکان دختر در معرض انواع خشونت جسمی و جنسی قرار دارند…
اعتراضات اخیر اعتراض به جهنم سرمایه و بیان خواست تودههای مردم برای برقراری دنیایی بهتر و جامعهای انسانی است. مداخله متشکل طبقه کارگر در اعتراضات تنها راه پیشروی مردم و بهبود شرایط و بهعقبراندن طبقه سرمایه است. جهان متمدن نیز باید در برابر این بربریت حاکم در بنگلادش به کمک این مردم برخیزد.
سردبیر این شماره: کیوان جاوید
در انتشار یادداشتهای ژورنال بکوشید
وبسایت ژورنال:
journalfarsi.com
ایمیل: journalfarsi@gmail.com
اینستاگرام:
journalfarsi
واتساپ: ۰۰۴۴۷۷۸۸۹۸۸۶۴۳