فرانسوا بایرو، نخست‌وزیر جدید فرانسه روز سه‌شنبه ۱۴ ژانویه، ۲۵ دی، اعلام کرد که طرح افزایش سن بازنشستگی از ۶۲ به ۶۴ سال مورد بازنگری قرار خواهد گرفت.

درسی از جنگ طبقاتی در فرانسه – کیوان جاوید

مندرج در ژورنال شماره ۹۳۸ (لینک به فایل پی دی اف نشریه ژورنال برای پیاده کردن روی تلفن همراه)

فرانسوا بایرو، نخست‌وزیر جدید فرانسه روز سه‌شنبه ۱۴ ژانویه، ۲۵ دی، اعلام کرد که طرح افزایش سن بازنشستگی از ۶۲ به ۶۴ سال مورد بازنگری قرار خواهد گرفت.

طرح امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه برای افزایش سن بازنشستگی از ۶۲ به ۶۴ سال، اعتراضات گسترده‌ای را طی ژانویه تا ژوئن ۲۰۲۳ در پی داشت. آذر ۱۴۰۳ – ۴ دسامبر ۲۰۲۴ دولت میشل بارنیه، نخست‌وزیر فرانسه، در ادامه تصویب همین طرح با واکنش جناح چپ در پارلمان روبرو شد و پس از استیضاح سقوط کرد.

جنبش جلیقه زردها در فرانسه علیه افزایش سن بازنشستگی از ۶۲ به ۶۴ سال ماه‌های متمادی صحنه‌هایی از مبارزه باشکوه همراه با مقابله تن‌به‌تن با پلیس را پیش بردند.

آنچه از فرانسه در دل همین مبارزه مشخص نیز می‌توان آموخت اهمیت تشکل‌ها و کانون‌های مبارزاتی و نهادها و گروه‌های اجتماعی است که در برابر دولت دست به مقابله سازمان‌یافته زدند. بدون این همگرایی و همبستگی اجتماعی و طبقاتی این پیشروی ها اصلاً قابل‌تصور نبود.

در ادامه این نبرد نفس‌گیر اجتماعی است که حزب چپ رادیکال “فرانسه تسلیم‌ناپذیر” با رأی مستقیم مردم به بزرگ‌ترین حزب پارلمانی تبدیل می‌شود و بعنوان یک قدرت، در برابر هجوم راست به رفاهیات مردم سنگر می‌بندد. این حزب هم نیروی اجتماعی خود را از خیابان گرفته است.

در ایران نیز دقیقاً شاهد همین نبرد طبقاتی هستیم. ده‌ها تشکل کارگری، معلمان و بازنشستگان و پرستاران علیه هجوم ضدانسانی و افسارگسیخته حکومت سرمایه‌داران اسلامی دست به مبارزه نفس گیری می‌زنند. این جنبه از مبارزه را باید متحدتر و سراسری‌تر کرد و انواع شبکه‌ها و کانون‌های مبارزاتی باید به یاری تشکل‌های در میدان بشتابند. با همه تفاوت‌ها بین این دو کشور از جمله وجود آزادی‌های مدنی، حق تشکل و احزاب و آزادی بیان در فرانسه و وجود یک دیکتاتوری عریان در ایران، اما می‌توان یک وجه مشترک در هر دو جا دید. مبارزه متشکل و متحد برای عقب راندن دشمن طبقاتی این وجه اشتراک است. یادمان باشد نهایتاً احزاب هستند که انجمن‌ها و نهادها و شبکه‌ها را در یک‌جهت سیاسی متحد می‌کنند و پیروزی را به سرانجام می‌رسانند. حزبیت را از یاد نبریم. حزبتان را بخاطر نبرد برای ساختن یک دنیای انسانی و بهتر انتخاب کنید.

 

سردبیر این شماره: محسن ابراهیمی

در انتشار یادداشت‌های ژورنال بکوشید

وبسایت ژورنال:
journalfarsi.com
ایمیل: journalfarsi@gmail.com
اینستاگرام:
journalfarsi

واتساپ: ۰۰۴۴۷۷۸۸۹۸۸۶۴۳

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *