بر اساس آمار رسمی، نرخ بیکاری زنان در ایران به طور قابل‌توجهی بالاتر از مردان است.

نرخ بالای بیکاری زنان در ایران- تهمینه صادقی

مندرج در ژورنال شماره ۹۶۳ (لینک به فایل پی دی اف نشریه ژورنال برای پیاده کردن روی تلفن همراه)

بر اساس آمار رسمی، نرخ بیکاری زنان در ایران به طور قابل‌توجهی بالاتر از مردان است. این نابرابری ریشه در سیاست‌های جمهوری اسلامی دارد که از ابتدای سرِ کار آمدن، با سرکوب زنان و تصویب قوانین تبعیض‌آمیز، زمینه‌های حذف گسترده آن‌ها از بازار کار را فراهم کرد. ساختار و قوانین جمهوری اسلامی بر اساس نقش سنتی زنان در خانه و محدودکردن آن‌ها به وظایف همسرداری و فرزندآوری شکل‌گرفته است.

یکی از مهم‌ترین عوامل افزایش بیکاری زنان، سیاست‌های تبعیض‌آمیز در استخدام، کاهش فرصت‌های شغلی برای زنان، و ممنوعیت‌های قانونی در بسیاری از مشاغل است. علاوه بر این، قوانین تبعیض‌آمیز مانند اولویت استخدام مردان، تبعیض در پرداخت حقوق، و نبود حمایت کافی از زنان شاغل، مشارکت اقتصادی زنان را به‌شدت کاهش داده است.

حکومت اسلامی در ایران همواره تلاش کرده با ایجاد ساختاری مشابه طالبان، زنان را از عرصه‌های اجتماعی و اقتصادی کنار بزند. اما مبارزات و مقاومت زنان در برابر این سیاست‌ها، مانع از تحقق کامل این هدف شده است. باوجود تمام محدودیت‌ها، زنان در ایران همچنان برای کسب حقوق برابر در محیط‌های کاری و افزایش نقش خود در زندگی اجتماعی مبارزه می‌کنند.

در مبارزه زنان علیه آپارتاید جنسیتی کل جامعه می‌تواند و باید به دفاع از زنان برخیزد. جامعه ایران در تضاد بنیادین بافرهنگ منحط اسلامی و قوانین کپک‌زده حاکم است این نیروی اجتماعی می‌تواند ورق را به نفع زنان برگرداند. همانطور که در برابر حجاب تا حد بسیار زیادی کفه ترازو را به نفع جنبش رهایی زن برگردانده است.

زنان باید از تأمین مالی برای یک زندگی انسانی برخوردار باشند. مزد برابر در مقابل کار برابر و تأمین یک زندگی مرفه خواست همه مردم است. یکی از خطرات مهمی که زنان را در برابر انواع خشونت‌ها و از جمله خشونت خانگی تهدید می‌کند عدم استقلال مالی بخش بسیار وسیعی از زنان در ایران است. یا کار یا حقوق بیکاری مکفی حق همه زنان در ایران است. رهایی و آزادی زن خواست کل جامعه است. حکومت آپارتاید جنسیتی را در هم می‌شکنیم.

سردبیر این شماره: کیوان جاوید

در انتشار یادداشت‌های ژورنال بکوشید

وبسایت ژورنال:
journalfarsi.com
ایمیل: journalfarsi@gmail.com
اینستاگرام:
journalfarsi

تماس از طریق واتسآپ ۰۰۴۴۷۳۸۸۵۷۵۰۲۰

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *