مندرج در ژورنال شماره ۹۷۲ (لینک به فایل پی دی اف نشریه ژورنال برای پیاده کردن روی تلفن همراه)
دو مقام عالی سازمان ملل روز ۶ اسفندماه در اجلاس جهانی حقوق بشر هشدار دادند که حقوق بشر در سراسر جهان در خطر “پایمالشدن” است و جهان با خطر “بازگشت دیکتاتورها” روبهروست. فولکر تورک، کمیسر عالی حقوق بشر هشدار داد که “دیکتاتورها زمانی این قدرت را داشتند که دستور جنایت علیه بخش بزرگی از مردم را بدهند و آنها را به کام مرگ بفرستند. هشیار باشید که این باز هم میتواند اتفاق بیفتد”. آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل نیز قبل از آن گفت “حقوق بشر «اکسیژن بشریت است»، اما این حقوق در حال حاضر در جهان به دست حکام خودکامه در حال خفه شدن است”.
متأسفانه، مسئله از حد “تهدیدات” گذشته است به حدی که همین مقامات بلندپایه و “جسور” سازمان ملل جرئت اشاره به اینکه تهدیدات از جانب کدام دولتها و نیروهاست را به خود نمیدهند. احتمالاً منظورشان رویکردهای فاشیستی دولت ترامپ و ایلان ماسک و استفاده از فناوریهای پیشرفته مانند هوش مصنوعی و سایر ابزارهای نظارتی برای کنترل و سانسور مردم از جانب دیکتاتورهاست. اما جرئت نمیکنند همین را هم بر زبانآورند. چرا که دیکتاتورها روی صندلیهای مقابل آنها نشستهاند!
آنچه بهعنوان “حقوق بشر” شناخته میشود تاریخا ریشه در ایدههای عصر روشنگری دارد و در انقلاب فرانسه و آمریکا اساساً جناح چپ و رادیکال نیروهای مردمی و کارگری آن را جلو آوردند و با جدالهای بسیار به دولتها تحمیل کردند. اما در قرن بیست “حقوق بشر” با تبلیغات و جنجال به پرچم مقابله دولتهای ارتجاعی غربی علیه دیکتاتورهای ایضاً ارتجاعی بلوک شرق تبدیل شد. با سقوط بلوک شرق در واقع سوت پایان حقوق بشر کذایی نیز زده شد و این به عاملی دستوپاگیر برای دولتهای سرمایهداری غربی تبدیل شد. اکنون ترامپ همین واقعیت را بدون پردهپوشی و با دشمنی آشکار با تمام ارزشهای انسانی و اجتماعی پیشرو دارد نمایندگی میکند.
بار دیگر بشریت به این نیاز مبرم رسیده است که عرصه نبردی همهجانبه را برای دفاع از حقوق بشر واقعی که بسیار از نسخه دستوپا بریده کنونی فراتر میرود، بگشاید و از حقوق انسانی و فراگیر و همهجانبه علیه دولتهای سرمایهداری و علیه فاشیسم و انواع دیکتاتوریهای اسلامی و ناسیونالیستی، با قاطعیت دفاع کند. این مهم بیش از هر کس بر دوش نیروهای پیشرو، سوسیالیستی و کارگری قرار دارد.
سردبیر این شماره: سوسن صابری
در انتشار یادداشتهای ژورنال بکوشید
وبسایت ژورنال:
journalfarsi.com
ایمیل: journalfarsi@gmail.com
اینستاگرام:
journalfarsi
تماس از طریق واتسآپ ۰۰۴۴۷۳۸۸۵۷۵۰۲۰