مندرج در ژورنال شماره ۹۷۸ (لینک به فایل پی دی اف نشریه ژورنال برای پیاده کردن روی تلفن همراه)
در سالهای اخیر، جامعه ایران شاهد افزایش قابلتوجه گرایش به سکولاریسم و فاصلهگیری جدی از ارزشهای مذهبی بوده است. اگرچه حکومت همچنان بر اجرای ظواهر دینی تأکید دارد، اما تغییر نگرش عمومی بهویژه در میان نسل جوان، روندی روبهرشد داشته است. این تغییرات ضمن آنکه میتواند به معنای افزایش خداناباوری باشد، نشاندهنده رشد انزجار از تحمیل اجباری باورهای دینی و مخالفت با مداخله دین در زندگی خصوصی و اجتماعی است.
اطلاعیه اخیر فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی درباره ماه رمضان، بهجای اعلام ممنوعیت یا برخورد قهری، از مردم و اصناف خواسته است که “حرمت ماه رمضان” را رعایت کنند. این لحن نرمتر، در مقایسه با سالهای گذشته که قوانین سختگیرانهتری اعمال میشد، نشاندهنده اجبار رژیم در تغییر رویکرد حاکمیت در برابر مقاومت عمومی و نافرمانی مدنی است. چنین درخواستی خود گواهی بر کاهش توان اجرایی حکومت و عقبنشینی تدریجی در مواجهه با تغییرات اجتماعی است.
تقویت و گسترش گرایشهای سکولار در ایران تنها به معنای افزایش خداناباوری نیست. حتی بسیاری از مردمی که ممکن است به خدا باور داشته باشند از دخالت دین در امور شخصی و عمومی، از قوانین محدودکننده و اجبار مذهبی خسته شدهاند و بدین معنا شاهد انزجار از دین و باورهای مذهبی هستیم. این تغییرات اجتماعی، جامعه ایران را به یکی از سکولارترین جوامع خاورمیانه از نظر رفتار و نگرشهای عمومی تبدیل کرده است. مقاومت مدنی، گسترش خواست آزادیهای فردی بهعنوان یک حق و کاهش نفوذ گفتمان مذهبی در فضای عمومی، چالشی جدی برای حکومتی است که مشروعیت خود را بر پایه ایدئولوژی دینی بنا کرده است و تا جایی که به ماه رمضان برمیگردد، روزهخواری علنی مردم زیر پا گذاشتن ارزشهای اسلامی و یک شیوه مبارزه با حکومت است
سردبیر این شماره: سوسن صابری
در انتشار یادداشتهای ژورنال بکوشید
وبسایت ژورنال:
journalfarsi.com
ایمیل: journalfarsi@gmail.com
اینستاگرام:
journalfarsi
تماس از طریق واتسآپ ۰۰۴۴۷۳۸۸۵۷۵۰۲۰