مندرج در ژورنال شماره ۹۷۸ (لینک به فایل پی دی اف نشریه ژورنال برای پیاده کردن روی تلفن همراه)
احمد توکلی، رئیس هیئتمدیره دیدهبان شفافیت و عدالت، در تاریخ ۱۳ اسفند ۱۴۰۳، نسبت به گسترش فساد در جمهوری اسلامی هشدار داده و مسئولان “فاسد” و “ساکت” را به ترس از خشم تهیدستان فراخوانده است. او گفته است که فساد بهصورت مداوم از راههای مختلف وارد سیستم میشود و نمونههایی مانند پرونده چای دبش با ۴۹۰ متهم و واردات کالاهای لوکس بهرغم کمبود ارز برای دارو و کالاهای اساسی را مطرح کرده است. پیشتر، در ۱۰ آبان ۱۴۰۱، نیز احمد توکلی در نامهای به رئیسی نسبت به تخلفات گسترده در سازمان خصوصیسازی هشدار داده بود.
فساد و رانت به قدمت حاکمیت جمهوری اسلامی وجود دارد تازه نیست، با سیستم حکومتی نظام زاده شده، در درون لایههای لشکری و کشوری نهادینه شده، سران ریزودرشت برای فساد و رانت رقابت میکنند و از همدیگر برای غارت و خانهخرابی و خالیکردن جیب مردم سبقت میگیرند. فساد و رانت موضوع چالش اقتصادی و اجتماعی و سیاسی مردم با حاکمیت است. فساد با هشدارهای امثال احمد توکلی مهارشدنی نیست.
ریشهکنکردن فساد در نظام جمهوری اسلامی مستلزم مبارزه متحدانه مردم در اشکال تودهای است. در نظام جمهوری اسلامی بخش اعظم اقتصاد در اختیار نهادهای دولتی، سپاه پاسداران و بیت رهبری است. شفافیت و نظارت بر عملکرد این نهادها وجود ندارد. صاحبان قدرت از جمله نهاد بیت رهبری با خامنهای و سپاه پاسداران که عاملین اصلی فساد و رانت هستند از مجازات و بازخواست قضایی مصون هستند. چشمانداز ریشهکردن فساد و رانت در نظام جمهوری اسلامی با رفرم و اصلاحات غیرممکن است. این امر با مبارزه متحدانه، با اعتصابات عمومی و با سرنگونی جمهوری اسلامی عملی است.
وقتی حتی چهرههایی از درون حاکمیت مانند احمد توکلی درباره گسترش فساد و خشم تهیدستان هشدار میدهند، نشان از بحرانی دارد که دیگر قابلکتمان نیست. فقر مطلق و گرانی با فساد و رانت و استثمار وحشیانه کارگران و پایین نگهداشتن سطح معیشت، و اختلاف دهها میلیونتومانی حقوق کارگران با حقوقهای نجومی مقامات و مدیران حکومتی، شکاف میان مردم و حاکمیت را عمیقتر از همیشه کرده است. در مقابل کارگران و بازنشستگان سکوت نکرده و هم صدا به فساد، تبعیض و رانتخواری اعتراض میکنند و خواستار رفاه بهعنوان حقی همگانی و سطح بالای معیشت هستند. این مبارزه را متحدانه به سطح سراسری گسترش دهیم.
سردبیر این شماره: سوسن صابری
در انتشار یادداشتهای ژورنال بکوشید
وبسایت ژورنال:
journalfarsi.com
ایمیل: journalfarsi@gmail.com
اینستاگرام:
journalfarsi
تماس از طریق واتسآپ ۰۰۴۴۷۳۸۸۵۷۵۰۲۰