نشریه ژورنال شماره ۱۰۱۱ – فایل پی دی اف – ویژه تلفن همراه
محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت دولت پزشکیان گفت: “۵۵ درصد از سالمندان بالای ۶۵ سال در ایران کاملاً بیدندان هستند درحالیکه این شاخص در دنیا ۲۵ تا ۳۰ درصد است.”
بیدندانی یکی از مشکلات شایع و درعینحال پنهان در حوزه سلامت عمومی است که تأثیرات جسمی و روانی عمیقی، بهویژه بر سالمندان و افراد با درآمد پایین دارد. بیدندانی در تمامی سنین و البته در سنین بالا تأثیرات منفی گستردهای بر سلامت جسمی و روانی دارد. در کشورهای بهاصطلاح “فقیر”، عواملی مانند کمبود دسترسی به خدمات دندانپزشکی، تغذیه نامناسب، و عدم آگاهی بهداشت دهان و دندان، منجر به افزایش نرخ ازدستدادن دندانها میشود.
در سالمندان، بیدندانی میتواند مشکلات جدی ایجاد کند. بهعنوان نمونه ازدستدادن دندانها باعث دشواری در جویدن غذاهای سفت و مغذی میشود که میتواند منجر به سوءتغذیه و کاهش کیفیت زندگی شود. کاهش اعتمادبهنفس به دلیل بیدندانی میتواند باعث انزوای اجتماعی شود. از سوی دیگر جویدن ناکافی غذا به دلیل نبود دندان میتواند منجر به مشکلات گوارشی مانند سوءهاضمه و عوارض جسمی بسیاری شود.
ازدستدادن دندان حتی در سنین بسیار پایین در بسیاری از کشورها و بهویژه در ایران را میتوان به عوامل جدی مانند فقر، کمبود دسترسی به خدمات دندانپزشکی در مناطق غیرشهری و حتی مناطق پایینشهری، هزینههای بالای درمان دندان، تغذیه نامناسب مانند مصرف بالای غذاهای شیرین و کمبود مواد مغذی که به پوسیدگی دندان و بیماریهای لثه منجر میشود، عدم آگاهی بهداشت دهان و دندان و روشهای پیشگیرانه از سنین خردسالی و بالاخره به عدم وجود سیاستهای بهداشتی که بر اساس روشهای پیشگیرانه برپا شده باشند اشاره کرد.
وقتی حوزه سلامت در هر عرصهای در ایران بر اساس سود گروههای مافیایی شکلگرفته باشد، این وضعیت به یک فاجعه بهداشتی تبدیل میشود که ما شاهد آن حتی در مورد ازدستدادن دندان در چنین وضعیت وخیمی خواهیم بود. بهداشت و درمان رایگان از جمله نیازهای فوری مردم ایران است که باید به این رژیم با مبارزات اجتماعی و سیاسی هر روزه تحمیل شود.
جامعه ایران بهاندازه کافی از ثروتهای طبیعی و نیروی کار فعال برخوردار است که بتواند به یک بهداشت بهروز شده و مدرن دسترسی داشته باشد. دوران ضربالمثل قدیمی آنکه دندان دهد نان دهد به سر آمده است.
سردبیر این شماره: کیوان جاوید
در انتشار یادداشتهای ژورنال بکوشید
وبسایت ژورنال:
journalfarsi.com
ایمیل: journalfarsi@gmail.com
اینستاگرام:
journalfarsi
تماس از طریق واتسآپ ۰۰۴۴۷۳۸۸۵۷۵۰۲۰