نشریه ژورنال شماره ۱۰۴۰ – فایل پی دی اف – ویژه تلفن همراه
تصمیم اخیر دولت آمریکا برای پایاندادن به برنامه “وضعیت موقت حفاظت” برای پناهجویان افغانستانی، نشانهای روشن از سیاستهای ضدانسانی اخیر آمریکا در قبال افغانستان است. این برنامه که از زمان بهقدرترسیدن طالبان در سالهای گذشته، بهعنوان حفاظی موقت برای هزاران افغانستانی عمل میکرد، اکنون به بهانه “بهبود شرایط” در افغانستان متوقف میشود. این تصمیم در تضاد آشکار با واقعیتهای میدانی افغانستان قرار دارد؛ کشوری که همچنان تحت سلطه طالبان، با سرکوب زنان، محدودیتهای شدید اجتماعی و نبود امنیت دستوپنجه نرم میکند.
سیاستهای آمریکا، از جمله مذاکرات مخفیانه دولت ترامپ با طالبان، زمینهساز بازگشت این باند اسلامی تروریست به قدرت شد. حال در دوره دوم ریاستجمهوری ترامپ، همان افغانستانیهایی که به آمریکا پناه آوردند و در سالهای اشغال نظامی بهعنوان مترجم، همکار و یا متحد در کنار نیروهای آمریکایی ایستادند، به سرزمینی بازگردانده میشوند که دیگر برایشان امن نیست.
وزیر امنیت داخلی آمریکا با استناد به “بررسی وضعیت” مدعی است که دیگر نیازی به ادامه برنامه “وضعیت موفقت حفاظت” نیست. این تصمیم بیشتر به دلایل سیاسی و داخلی آمریکا مربوط است تا تحلیلی واقعگرایانه از وضعیت افغانستان. این اقدام، نهتنها بیاعتنایی به جان هزاران پناهجو است، بلکه پیامی نگرانکننده برای دیگر متحدان بالقوه واشنگتن در مناطق بحرانی جهان میفرستد: “اگر روزی نیاز آمریکا به تو تمام شود، حمایت ما هم به پایان میرسد”.
از سوی دیگر سیاستهای ضد پناهندگی ترامپ مانند پرده ساتری عمل میکند تا حملات هیئت حاکمه آمریکا بر علیه خود مردم آمریکا را لاپوشانی کند. بیکارسازیهای چندصدهزارنفری ایلان ماسک و اخراج پناهندگان دوروی یک سکه در سیاستهای ترامپ است. بههرحال در عالم سیاست این پراگماتیسم سودجویانه نه امنیت میآورد و نه اعتبار.
سیاستهای به نظر پرتناقض، کوتاهنگرانه و ضدانسانی آمریکا در قبال مردم افغانستان نمونه بارز پراگماتیسم هیئت حاکمه آمریکاست. اینکه در این “دیپلماسی” نیرنگ و دسیسه چند میلیون زن در افغانستان در بیآیندگی و وحشت “مرگ روزمره” عمر خود را بدون آنکه زندگی خوش و پر باری تجربه کرده باشند، سپری خواهند کرد غمی نیست. حسابهای بانکی میلیاردرها باید پر شود. این درس اخلاقی است که ترامپ و شرکا برای انسان قرن ۲۱ به ارمغان آوردهاند.
سردبیر این شماره: محسن ابراهیمی
در انتشار یادداشتهای ژورنال بکوشید
وبسایت ژورنال:
journalfarsi.com
ایمیل: journalfarsi@gmail.com
اینستاگرام:
journalfarsi