مندرج در ژورنال شماره ۷۵ (لینک به فایل پی دی اف نشریه ژورنال برای پیاده کردن روی تلفن همراه)
روز جمعه ۱۲ فروردین ، فولکر یوهانس تریب هنرمند آلمانی، شش هزار و پانصد توپ فوتبالی که با شن و ماسه پُر شده را، در مقابل ساختمان فیفا در زوریخ قرار داد. این نمادِ جان باختن همین تعداد کارگر خارجی در ساخت استادیومهای جام جهانی، در فاصله ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۱ در قطر است. دولت قطر تعداد جان باختگان را ۳۷ نفر اعلام کرده است!
به گزارش دویچه وله : “وضعیت نابسامان کارگران خارجی در قطر از لحاظ حقوقی و بهداشتی مورد انتقاد شدید نهادهای حقوق بشری در جهان بوده است. …عدم دریافت حقوق، ممنوع الخروج شدن از قطر به علت اختلاف با کارفرما و به ویژه کمبود دسترسی به امکانات بهداشتی و درمانی، در فهرست اتهامات به کشور میزبان جام جهانی ۲۰۲۲ قرار گرفته بود.”
ورزش نیز درسیستم سرمایهداری، عرصه ای برای سودآوری است و بهمین خاطردست اندرکاران آن چشم خود را بر هر گونه ستمی می بندند. انتخاب میزبانی قطر بیش از هر چیز موجب رو شدن “فساد گسترده” در فیفا، این نهاد بینالمللی سرمایه در زمینه فوتبال شده است. در متن چنین فسادی است که فیفا چشم خود را بر کشتار بیش از ۶۰۰۰ کارگر خارجی می بندد. فیفا همچنین چشم خود را به روی آپارتاید جنسی در زمینه ممنوعیت حضور زنان در استادیوهای ورزشی در ایران بسته و اطمینان داده تیم ایران تعلیق نخواهد شد.
با اعتراض مداوم و تکیه به افکارعمومی در سطح جهان، میتوان نهادهایی مانند فیفا را وادار به عقب نشینی کرد. روشهای نمادینی مانند کار هنرمند آلمانی یکی از راههای موثراعتراض است.
سردبیر این شماره نشریه ژورنال: سوسن صابری
* نقل قول از ژورنال با ذکر منبع آزاد است: نشریه روزانه ژورنال journalfarsi.com