مندرج در ژورنال شماره ۳۳۸ (لینک به فایل پی دی اف نشریه ژورنال برای پیاده کردن روی تلفن همراه)
زلزلهای به بزرگی ۷.۸ بامداد روز دوشنبه ۱۷ بهمن و زلزله دیگرى بقدرت ۷.۵ ریشتر بخشهای گستردهای از مناطق جنوب ترکیه و شمال غربی سوریه را لرزاند. هزاران ساختمان در یک منطقه گسترده به شعاع چند صد کیلومتر، از دیار بکر در شرق ترکیه تا حلب و حما در شمال سوریه بر سر ساکنین اش ویران شدند. براساس آخرین آمارهای منتشره بیش از ۵ هزار نفر کشته و ده ها هزار مجروح شدهاند و تخمین زده میشود تعداد کشته شدگان به چندین برابر برسد.
زلزله و لرزش زمین و سیل و سونامى، رویدادهائی طبیعى هستند ولى تلفات ناشى از این حوادث دیگر طبیعى نیستند. محکوم کردن میلیونها انسان براى زیستن در ساختمانهاى چندین طبقهای که بدون هیج استاندارد علمى بنا شده اند و میتوانند با لرزشهائی حتی کمتر از این هم فرو بریزند و جان ساکنین شان را بگیرند، امرى است کاملا غیر طبیعى. علاوه بر اینها، عدم اختصاص منابع کافى و نیروهاى آموزش دیده امداد رسانى براى چنین مواقعى، عدم اطلاع رسانى و اعلام قبلى خطر، با وجود پیش بینى هاى علمى، و تخلیه نکردن بموقع ساختمانهاى غیر مقاوم، و حتى ایجاد موانع مرزى، امنیتى و بروکراسى هاى دولتى از جمله شرایطى هستند که تلفات انسانى حوادث طبیعى را چندین برابر میکند.
دولت اردوغان بجاى اینکه همه نیروهایش را در خدمت کمک به آسیب دیدگان قرار دهد، یک هفته عزاى عمومى اعلام میکند! جمهوری اسلامی نیز بعد از زمین لرزه اخیرخوی نیروهای امنیتی اش را روانه محل میکند و از صدمه دیدگان حادثه میخواهد که ″صبر‶ داشته باشند! حاکمین جهان و تصمیم گیرندگان بر سرنوشت مردم در مقابل چنین فجایعى مسئول هستند.
تلفات انسانى و خسارتهاى مالى زلزله ها و دیگر حوادث طبیعى را میتوان به حداقل رساند اگر جهان نه بر اساس سود اقلیتى مفتخور بلکه بر اساس رفاه و آسایش و نیازهاى طبیعى همه ساکنین کره زمین اداره شود. ولی تا آن زمان نیز باید مردم برخواستهای بر حقشان از جمله تهیه مسکن مناسب و امکانات کافی برای گذار از این دوران پا فشاری کنند تا از تلفات بیشتر ناشی از هوای سرد و دیگر عوامل جلوگیری شود.
سردبیر این شماره نشریه ژورنال: آذر پویا
*سایت ژورنال را به دوستان و آشنایان خود معرفی کنید. در انتشار یادداشتهای ژورنال بکوشید journalfarsi.com