مندرج در ژورنال شماره ۳۵۰ (لینک به فایل پی دی اف نشریه ژورنال برای پیاده کردن روی تلفن همراه)
بر اساس گزارشها، قیمت هر دلار آمریکا در بازار آزاد ارز تهران حوالی ظهر دوشنبه یکم اسفند از مرز نمادین ۵۰ هزار تومان عبور کرد و به ۵۰ هزار و ۸۰ تومان رسید.
هیچ رکوردی در جهان، بهاندازهٔ افت نرخ ریال ایران به این سرعت شکسته نمیشود. هر لحظه شاهد افزایش نرخ دلار و ارزهای خارجی هستیم. میدانیم که اصطلاح بالارفتن قیمت ارز درواقع بیانی برای افت ارزش ریال است که با این شیوه سنجیده میشود. در این مورد از ابتدای انقلاب ۵۷، با یک سیر کاملاً نزولی – بدون یکبار سعود – مواجه بودهایم.
این فاجعه معلول دلایل بسیاری است که پرداختن به همه آنها در این یادداشت میسر نیست. اما مهمترین این عوامل بیرون افتادن ایران از حوزه صدور سرمایه و اقتصادی منزوی و بیارتباط با بازار جهانی است، علاوه بر این دزدیهای میلیارد دلاری و رانت و اختلاسهایی که استخوانبندی اقتصاد انگلی ایران را تشکیل میدهند از نکات اصلی چنان وضعیتی است. در تحلیل نهایی حکومت اسلامی مقصر اصلی این اوضاع است، حقیقتی که اکثریت مردم بهدرستی به آن باور دارند. یک نکته بسیار اساسی نیز علیه کارکرد نرمال سرمایه داری اسلامی وجود دارد، در حالی که کار در ایران ارزان است اما کارگر و مزدبگیران خاموش نیستند و این جدال سخت و نفس گیر مانع از تبدیل ایران به بهشت سرمایه داران است.
اما مهمتر از دلایل این فاجعه دمافزون، نتایج اقتصادی و سیاسی آن بهویژه در بطن شرایط انقلابی کنونی است. با افت بیسابقه ارزش ریال و چشمانداز شدت یافتن آن، شرایط معیشتی و امکان امرار معاشی ساده، مشکلتر و میتوان گفت غیرممکن شده است. سالها صحبت از خط فقر و تعیین میزان آن در میان بود؛ اما در شرایط فعلی خط فقر معنای خود را ازدستداده و ما تنها با مفهوم هولناک خط بقا مواجهیم. اکثریت عظیمی از مردمی که به دلایل گوناگون خواهان سرنگونی رژیم هستند در شرایط فعلی به زیرخط بقا رانده شدهاند. این فاجعه چنان عظیم است که بهتنهایی میتواند دلیلی قاطع برای سرنگونی حکومت اسلامی باشد.
در شرایطی که کوچکترین عاملی میتواند مجدداً فاز اعتراضات خیابانی را شعلهور کند، ریختهشدن بنزین فقر مطلق بر آن بدون شک مردم را در راهی که در پیش گرفتهاند مصرتر خواهد کرد. حکومت اسلامی از تأمین یک زندگی ساده برای مردم ناتوان است و هرگز قادر به این کار نبوده و نخواهد بود.
با شرایط اقتصادی فعلی در کنار سایر جنایات ریزودرشت و ۴۴ سال توحش و بربریت، راهی جز یک انقلاب زیروروکننده در مقابل جامعه وجود ندارد. با آغاز انقلاب جاری، مردم آخرین برگ از دفتر سرنگونی رژیم را ورق زدهاند.
سردبیر این شماره نشریه ژورنال: سیاوش آذری
*سایت ژورنال را به دوستان و آشنایان خود معرفی کنید. در انتشار یادداشتهای ژورنال بکوشید journalfarsi.com