بررسی کشتار دهه ۶۰ توسط زندانیان سیاسی در اوین – یاشار سهندی

مندرج در ژورنال شماره ۸۱۴ (لینک به فایل پی دی اف نشریه ژورنال برای پیاده کردن روی تلفن همراه)

زندانیان سیاسی که اسیر شکنجه‌گران هستند و هر دم خطر جانی آنها را تهدید می‌کند در زندان اوین “در مراسمی به‌مرور روایاتی از دههٔ شصت پرداختند. روایاتی از مرداد و شهریور سال ۱۳۶۷، روایتِ مبارزانی که پس از سرنگونی دیکتاتوری پهلوی، انقلابشان توسط رژیم اسلام‌گرای تازه‌ تأسیس مصادره و بسیاری‌شان در زندان‌ها شکنجه، تیرباران و یا سربه‌دار شدند. در این مراسم برخی از زنان زندانی که خود یا نزدیکانشان تجربهٔ حبس و شکنجه در زندان‌های مخوف دههٔ ۶۰ را داشتند، آنچه از سر گذرانده بودند را با دیگر هم‌بندیان مرور کردند و یاد و مقاومت مبارزانِ جان‌باختهٔ دههٔ ۶۰ را گرامی داشتند.”

حکومت اسلامی گورستان خاوران، این نماد مقاومت و شرافت جامعه‌ای که در پی رهایی بود را قفل و زنجیر کرد و بیست‌وچهارساعته نگهبان در آنجا گمارده است تا کسی در بستر خشکیده این گورستان گلی به یادبود نگذارد. اما به‌خاطر یک جنبش دادخواهی قوی، اکنون در داخل زندان یاد عزیزانی که در این گورستان دفن شده‌اند گرامی می‌دارند.

در مسیر انقلاب زن زندگی آزادی، در اوج سرکوب بی‌نهایت خشن و بی‌رحمانه و در متن اعدام‌های وسیع، اتفاقاتی شکل‌گرفته و می‌گیرد که در نوع خود بی‌نظیر است و همین‌ها، این انقلاب را بسیار متفاوت‌تر از هر انقلابی کرده که تاکنون در تاریخ ثبت شده است. اتفاقاتی مانند حجاب سوزان، عمامه‌پرانی، کارزار علیه اعدام توسط زندانیان سیاسی و غیرسیاسی، آوازخوانی زنان در کف خیابان، رقص و شادمانی در مکان‌های عمومی، جهانی‌شدن شعار زن زندگی آزادی و پدیده‌هایی نظیر اینها که هر ناظری در بهترین حالت انتظار داشته است بعد از سرنگونی حکومت اسلامی شاهد آن باشد، از جمله گرامیداشت مبارزات مبارزان دهه شصت است.

در بستر چنین انقلابی است که اعتراضات بازنشستگان و کارگران و پرستاران و معلمان شکل‌گرفته، اعتراضاتی که به نوبه خود به جنبش انقلابی زن زندگی آزادی عمق بیشتری می‌بخشد. گسترش این اعتراضات و با حمایت از این اعتراضات است که سرنگونی حتمی جمهوری اسلامی را سرعت می‌بخشد. اینها گوشه‌هایی از اتفاقات بی‌نظیر در انقلابی بی‌نظیر است.

 

سردبیر این شماره: ; کیوان جاوید

در انتشار یادداشت‌های ژورنال بکوشید

وبسایت ژورنال:
journalfarsi.com
ایمیل: journalfarsi@gmail.com
اینستاگرام:
journalfarsi

واتساپ: ۰۰۴۴۷۷۸۸۹۸۸۶۴۳

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *