محسن ابراهیمی: بعد از شوک اولیه و آشفتگی در صفوف حکومت اسلامی بعد از قتل حسن نصرالله، حکام اسلامی بالاخره تصمیم گرفتند در سطح وسیع به اسرائیل موشک‌های بالستیک پرتاب کنند.

حمله موشکی جمهوری اسلامی به اسرائیل، اوضاع به کدام سمت می‌رود؟ – دو سؤال از حمید تقوایی

مندرج در ژورنال شماره ۸۵۰ (لینک به فایل پی دی اف نشریه ژورنال برای پیاده کردن روی تلفن همراه)

 محسن ابراهیمی: بعد از شوک اولیه و آشفتگی در صفوف حکومت اسلامی بعد از قتل حسن نصرالله، حکام اسلامی بالاخره تصمیم گرفتند در سطح وسیع به اسرائیل موشک‌های بالستیک پرتاب کنند. خامنه‌ای در روزهای اول بعد از قتل نصرالله به‌جای وعده “انتقام سخت”، کمک به حزب‌الله را به مسلمانان جهان حواله داد. فکر می‌کنید چه محاسباتی در بالای حکومت منجر حمله وسیع موشکی به اسرائیل شده است.

 

حمید تقوائی: جمهوری اسلامی به یک وضعیت باخت، باخت دچار شده است. حزب‌الله تنها یک نیروی نیابتی مثل حماس و یا حوثی و حشدالشعبی نیست؛ بلکه تماماً دست‌ساز جمهوری اسلامی است و محور حضور و نفوذ رژیم در منطقه و در میان دیگر نیروهای اسلامی در منطقه به شمار می‌رود. حمله هفته اخیر اسرائیل به حزب‌الله با حذف حسن نصرالله و تقریباً تمامی رهبران رده‌بالای این سازمان ضربه مهلکی به جمهوری اسلامی و موقعیت و نفوذ منطقه‌ای او زده است. ازاین‌رو جمهوری اسلامی به‌خاطر حفظ موقعیت و آبرو و اعتبار خود در جنبش تروریسم اسلامی هم شده خود را ناگزیر به پاسخگوئی می‌داند. از سوی دیگر حکومت به‌خوبی می‌داند که امکان و توان درگیری مستقیم با اسرائیل را ندارد. سکوت اولیه جمهوری اسلامی و سپس حمله موشکی به اسرائیل نتیجه این دو جنبه متناقض است. ظاهراً خامنه‌ای به این نتیجه رسیده است که بی عملی در قبال حملات کوبنده اسرائیل به حزب‌الله ته‌مانده اعتبار و نفوذش در میان نیروهای اسلامی – که حکومت آن را محور مقاومت می‌نامد – را بر باد خواهد داد و این به نوبه خود به ضعف و درماندگی بیش‌ازپیش حکومتش در داخل ایران و مقابله‌اش با مردم به‌پاخاسته ایران منجر خواهد شد.

 

اما از سوی دیگر موشک‌پرانی اخیر به اسرائیل نیز با احتمال زیاد با واکنش کوبنده‌ای از جانب اسرائیل روبرو خواهد شد و این نیز حکومت فی‌الحال متزلزل جمهوری اسلامی را بیش‌ازپیش به لرزه مرگ خواهد انداخت. درهرحال بازنده این شرایط تازه خامنه‌ای و حکومت خون‌ریزش خواهد بود.

 

 محسن ابراهیمی: پاسخ احتمالی اسرائیل چه می‌تواند باشد؟ آیا گسترش جنگ به داخل ایران می‌تواند فضا را برای جنبش‌های اعتراضی مردم علیه حکومت اسلامی و جنبش سرنگونی تنگ کند یا برعکس می‌تواند فرجه‌ای برای زدن ضربه نهایی به جمهوری اسلامی باز کند؟

 

حمید تقوائی: مقامات اسرائیل از جمله نتانیاهو در سخنرانی‌اش در سازمان ملل بارها اعلام کرده‌اند که پاسخ آنان به هر حمله‌ای از جانب جمهوری اسلامی حمله مستقیم به ایران خواهد بود. نتانیاهو بعد از حمله به حزب‌الله نسبت به ۶ ماه قبل که پاسخ محدود و کنترل شده‌ای به موشک‌پراکنی جمهوری اسلامی داد دارای موقعیت بسیار قدرتمندتری است. حمله مستقیم اسرائیل این بار حمایت صریح‌تر آمریکا و دول غربی را نیز با خود دارد و این شرایط حمله قریب‌الوقوع و کوبنده اسرائیل را بسیار محتمل می‌کند.

 

دررابطه‌با قسمت دوم سؤال شما باید بگویم که هر ضربه‌ای به جمهوری اسلامی مبارزه مردم برای به زیر کشیدن حکومت را تسهیل خواهد کرد. درعین‌حال اگر و به هر اندازه که حمله اسرائیل با کشتار مردم و تخریب شهرها و خانه و کاشانه مردم همراه باشد این امر علاوه بر جنبه انسانی از نظر سیاسی نیز می‌تواند عاملی علیه جنبش انقلابی مردم باشد چرا که می‌تواند صورت‌مسئله و محور مبارزات مردم را از سرنگونی به قطع جنگ تغییر بدهد. این احتمالی است که حکومت نیز روی آن حساب می‌کند و به نظر من با چنین محاسبه‌ای ریسک ورود به درگیری مستقیم با اسرائیل را پذیرفته است. اما می‌توان و باید این محاسبه رژیم را نیز نقش‌برآب کرد. در صورت آغاز جنگ مستقیم اسرائیل و جمهوری اسلامی وظیفه احزاب انقلابی مانند حزب ما تمرکز بر جنبش سرنگونی‌طلبی و تقویت و پیشبرد انقلاب زن زندگی آزادی در دل جنگ و شرایط جنگی خواهد بود. حتی بهترین راه پایان‌یافتن چنین جنگی سرنگونی جمهوری اسلامی به قدرت انقلاب مردم است. بسیاری از انقلاب‌های عصر ما در شرایط جنگی رخ‌داده و به پیروزی رسیده‌اند و در ایران هم می‌تواند چنین اتفاقی بیفتد. موضع ما همواره و در مقاطع مختلفی که احتمال حمله نظامی به جمهوری اسلامی بالا گرفته است تقویت مبارزه علیه حکومت و متمرکزشدن بر انقلاب علیه جمهوری اسلامی بوده است و این بار نیز سیاست و جهت‌گیری عملی ما همین خواهد بود.

 

۱۰ مهر ۱۴۰۳، ۱ اکتبر ۲۰۲۴

 

سردبیر این شماره: محسن ابراهیمی
در انتشار یادداشت‌های ژورنال بکوشید

وبسایت ژورنال:
journalfarsi.com
ایمیل: journalfarsi@gmail.com
اینستاگرام:
journalfarsi

واتساپ: ۰۰۴۴۷۷۸۸۹۸۸۶۴۳

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *