بحران سیاسی فرانسه با رأی عدم اعتماد به دولت دست راستی میشل بارنیه و استعفای او از نخست وزیری، عمیق‌تر از قبل سر بلند کرده است و مکرون رئیس‌جمهور این کشور در وضعیت لرزانی قرار گرفته است.

بحران سیاسی در فرانسه – کاظم نیکخواه

مندرج در ژورنال شماره ۹۰۶ (لینک به فایل پی دی اف نشریه ژورنال برای پیاده کردن روی تلفن همراه)

بحران سیاسی فرانسه با رأی عدم اعتماد به دولت دست راستی میشل بارنیه و استعفای او از نخست وزیری، عمیق‌تر از قبل سر بلند کرده است و مکرون رئیس‌جمهور این کشور در وضعیت لرزانی قرار گرفته است. این بحران در شرایطی که آلمان نیز در بحران سیاسی جدی ای بسر می‌برد، برای اتحادیه اروپا عواقب بسیار خطرناکی خواهد داشت.

با سقوط بارنیه، خواست استعفای مکرون از همه سو شنیده می‌شود. او می‌گوید تا سال ۲۰۲۷ که موعد ریاستش به سر می‌رسد کنار نخواهد رفت. سه ماه پیش مکرون مجلس ملی فرانسه را ملغی کرد و انتخابات پیش از موعد را فراخواند. امید او این بود که مردم از ترس چپ و راست به جبهه راست میانه او رأی دهند. اما در این انتخابات ائتلاف چپ (NFP)  بیشترین رأی را آورد و پس از آن جبهه فاشیستی مارین لوپن قرار گرفت و جبهه مکرون یک شکست کامل را متحمل شد. این انتخابات بحران سیاسی فرانسه را عمیق‌تر کرد و دولت مکرون را در وضعیت بن‌بست کامل قرار داد. مکرون برای ادامه ریاست‌جمهوری‌اش، نخست وزیری از نیروهای محافظه کار را انتخاب کرد. میشل بارنیه به این ترتیب از ابتدا با وضعیتی شکننده وارد کاخ الیزه شد.

اکنون با استعفای بارنیه مکرون با یک بن‌بست مواجه است و معلوم نیست چگونه دولت جدیدش را می‌تواند شکل دهد. او سراغ چپ نخواهد رفت. اگر از همان جبهه راست بارنیه کسی را منصوب کند فوراً با رای عدم اعتماد احزاب دیگر مواجه خواهد شد. اگر سراغ فاشیست‌های مارین لوپن برود به انفجاری اجتماعی دامن خواهد زد و اولین نتیجه‌اش سرنگونی خودش خواهد بود و بحران سیاسی بسیار عمیق‌تر خواهد شد.

بحران سیاسی فرانسه و همچنین آلمان در واقع از این واقعیت ناشی می‌شود که مردم وسیعاً از احزاب و نیروهای مدافع وضع موجود متنفرند و خلاصی را در روی‌آوری به احزابی می‌بینند که ضد سیستم حاکم‌اند. اما مساله اصلی اینست که رهایی مردم از فقر و ریاضت اقتصادی و معضلات اجتماعی از دل انتخابات و دموکراسی حاکم بدست نمی‌آید. این بحران قطعاً با تحولات بسیار دراماتیک‌تری ادامه خواهد یافت. باید دید آیا کارگران و مردم می‌توانند بتدریج نیروهای سیاسی ناجی خود را که تنها چپ رادیکال و کارگری می‌تواند باشد شکل دهند و نهایتاً خود را از معضلات بلوک‌های سرمایه‌داری کلا خلاص کنند؟

 

سردبیر این شماره: کیوان جاوید

در انتشار یادداشت‌های ژورنال بکوشید

وبسایت ژورنال:
journalfarsi.com
ایمیل: journalfarsi@gmail.com
اینستاگرام:
journalfarsi

واتساپ: ۰۰۴۴۷۷۸۸۹۸۸۶۴۳

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *