امروز ۱۰ دسامبر سالگرد تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر توسط سازمان ملل در سال ۱۹۴۸ است. این اعلامیه، که به ظاهر هدفش دفاع از "حقوق بشر" است، به طور فزاینده‌ای توسط دولتها ی حافظ سیستم‌ سرمایه‌داری به ابزاری برای پیشبرد منافع خود تبدیل شده است

بمناسبت ۱۰ دسامبر روزجهانی حقوق بشر – میلاد رسایی منش

مندرج در ژورنال شماره ۹۰۹ (لینک به فایل پی دی اف نشریه ژورنال برای پیاده کردن روی تلفن همراه)

امروز ۱۰ دسامبر سالگرد تصویب اعلامیه جهانی حقوق بشر توسط سازمان ملل در سال ۱۹۴۸ است. این اعلامیه، که به ظاهر هدفش دفاع از “حقوق بشر” است، به طور فزاینده‌ای توسط دولتها ی حافظ سیستم‌ سرمایه‌داری به ابزاری برای پیشبرد منافع خود تبدیل شده است.

هر چند در این اعلامیه روی برخی حقوق و آزادی‌ها تاکید شده اما بسیاری از حقوق اساسی مردم نیز نادیده گرفته شده است. به عنوان مثال، خواست ممنوعیت مجازات اعدام و یا جدایی مذهب از دولت در این اعلامیه مطرح نشده است. علاوه بر این، برسمیت شناخته شدن مالکیت در این اعلامیه مصداق بارز صدور مجوز استثمار سرمایه داری است که اساس همه نابرابری‌ها و تبعیضات و سرکوب‌ها است. بر این اساس تا جاییکه بویژه به ما مردم ایران مربوط میشود جایی برای دفاع از کلیت این اعلامیه نیست. لغو مجازات اعدام و سکولاریزم و جدایی دین از دولت و آموزش و پرورش از خواسته های مهم مردم است. جنبش علیه اعدام و همچنین جنبش خلاصی فرهنگی ضد مذهب در ایران بسیار از مفاد این اعلامیه فراتر رفته است.

در سطح دولتها هم، استفاده از “حقوق بشر” ابزاری برای پیشبرد منافع سیاسی است. دولتهای غربی که خود را مدافع حقوق بشر میخوانند، در بسیاری از موارد از مفاد این اعلامیه تنها به عنوان یک ابزار سیاسی برای بعضا مقابله و بعضا مماشات با دولتهای مخالف خود بهره می‌برند. به عنوان مثال، در مواجهه با نقض “حقوق بشر” توسط حکومتهای اسلامی، این دولت‌ها سکوت کرده یا حتی بعضا حمایت از رژیم‌های سرکوبگر را توجیه می‌کنند. در دوره هایی هم براساس منافعشان در نقض حقوق بشر این و آن حکومت متخاصم قطعنامه صادر می کنند.

اعلامیه حقوق بشر، پرچم مبارزه برای رسیدن به آزادی و برابری و حقوق انسانی نیست. برای تحقق واقعی جامعه انسانی، باید پرچم مبارزه با نابرابری‌های اقتصادی و سیاسی و بی حقوقی انسانها را بدست گرفت. پرچمی که سالهاست مردم در ایران در اعتراضات معیشتی و سیاسی هر روزه شان علیه رژیم؛ در اعتراضات کارگران و معلمان و پرستاران و بازنشستگان، در مبارزه زنان علیه حجاب اجباری، در جنبش علیه اعدام، در جنبش دادخواهی، در مبارزه برای آزادی زندانیان سیاسی، بدست گرفته اند. مردم ایران برای حقوقی بسیار فراتر از اعلامیه حقوق بشر مبارزه می‌کنند.

 

سردبیر این شماره: سوسن صابری

در انتشار یادداشت‌های ژورنال بکوشید

وبسایت ژورنال:
journalfarsi.com
ایمیل: journalfarsi@gmail.com
اینستاگرام:
journalfarsi

واتساپ: ۰۰۴۴۷۷۸۸۹۸۸۶۴۳

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *