با سقوط رژیم اسد در سوریه، فضای این کشور همچنان متلاطم است. روز گذشته در دمشق جمعیتی هزاران نفره دست به تظاهرات زدند و برای آزادی و رفاه و حکومت سکولار شعار دادند.

سوریه: مردم نظام غیردینی می‌خواهند – کاظم نیکخواه

مندرج در ژورنال شماره ۹۱۸ (لینک به فایل پی دی اف نشریه ژورنال برای پیاده کردن روی تلفن همراه)

با سقوط رژیم اسد در سوریه، فضای این کشور همچنان متلاطم است. روز گذشته در دمشق جمعیتی هزاران نفره دست به تظاهرات زدند و برای آزادی و رفاه و حکومت سکولار شعار دادند. تظاهرکنندگان شعار می‌دادند “رفاه و برابری” و “ما سکولاریسم می‌خواهیم”. این حرکت عکس‌العملی در مقابل جریان اسلامی تحریر شام است که به کمک ترکیه در رأس نیروهای سرنگون‌کننده اسد قرار داشتند. چند روز قبل نیز بنا به گزارش‌ها صدها تن از زنان و مردان در میدان الامویین دمشق در دفاع از حقوق زنان و سکولاریسم و علیه وضع قوانین دینی دست به تظاهرات زدند. تظاهرکنندگان شعار می‌دادند “حکومت دینی نمی‌خواهیم” و “دموکراسی می‌خواهیم” و پلاکاردهایی حاوی شعار “بدون آزادی زن هیچ کشوری آزاد نیست” توسط تظاهرکنندگان حمل می‌شد. آنها همچنین خواهان حقوق برابر برای تمامی اقلیت‌ها و ساکنین سوریه شدند.

دویچه‌وله خبر داده بود که سخنگوی هیئت تحریر شام، عبیده آرنوود در تلویزیون لیبی در پاسخ به سؤالی مبنی بر مشارکت زنان در دولت آتی گفته است “زنان بنا بر سرشتشان برای برخی مسئولیت‌ها مانند وزارت دفاع و یا دادگستری مناسب نیستند” و این سخنان مخالفت‌ها و واکنش‌های زیادی را در سوریه برانگیخته است.

تجمعات و تظاهرات مردمی در دفاع از نظام غیردینی و مردمی در سوریه، بسیار مهم و تعیین‌کننده است و کاملاً قابل‌انتظار بود که چنین فضایی را در میان مردم شاهد باشیم. این مهم‌ترین فاکتور در تضمین این است که این کشور اسیر سیستم اسلامی و ضد اقلیت‌های دینی و ملی و جنگ داخلی نشود. گرچه انقلاب ۲۰۱۱ سوریه توسط اسد و حمایت حکومت اسلامی و روسیه به خون کشیده شد، اما تجربه آن انقلاب همچنان زنده است و مردم وسیعاً علیه سلطه قوانین اسلامی در این کشور هستند. تاکنون رسماً تلاشی جدی از جانب سازمان “تحریرالشام” و احمد الشرع رهبر آن در دفاع از سیستم اسلامی برای سوریه مشاهده نشده و اینها تلاش می‌کنند که خود را “میانه‌رو” نشان دهند. اما قطعاً پشت پرده تلاش‌هایی در جریان است و جنبش خیابانی وسیع مردم می‌تواند تا حد زیادی مانع توطئه‌گری مرتجعین شود. یک دولت سکولار، ضد اعدام، مبتنی بر برابری و رفاه برای همه مردم می‌تواند هم سنگ بنای یک آینده روشن را برای مردم سوریه بگذارد و هم مانع توطئه‌گری دولت‌های ارتجاعی شود.

 

سردبیر این شماره: سیاوش آذری

در انتشار یادداشت‌های ژورنال بکوشید

وبسایت ژورنال:
journalfarsi.com
ایمیل: journalfarsi@gmail.com
اینستاگرام:
journalfarsi

واتساپ: ۰۰۴۴۷۷۸۸۹۸۸۶۴۳

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *